Home / 3-5 år Førskole  / Leg og lær bogstaver med sand og gule post-its

Leg og lær bogstaver med sand og gule post-its

Af Tonie Vedel Når børn lærer er det en process, der kræver tålmodighed og gentagelser - mange gentagelser og gerne gentagelser i forskellige kontekster, da børn ikke til en start automatisk overfører det lærte til nye

Sandleg

Af Tonie Vedel

Når børn lærer er det en process, der kræver tålmodighed og gentagelser – mange gentagelser og gerne gentagelser i forskellige kontekster, da børn ikke til en start automatisk overfører det lærte til nye kontekster. Det betyder, at jo flere forskellige måde og steder du fx. præsenterer bogstaver på, jo lettere bliver det for dit barn at lære dem og bruge dem forskellige steder. Husk dog at tage det i dit barns tempo, så det ikke mister gnisten og synes, at det er for svært.

Konkrete lege til bogstaver

Herunder vil jeg komme med nogle eksempler på, hvordan du billigt og nemt kan lave forskellige aktiviteter med dit barn, hvor målet er at præsentere bogstavers form og navn.

Bogstavernes navne.

Ja, hvordan starter man så med at lære sit barn bogstaver? Herhjemme startede vi med bogstaverne i min drengs eget navn, forbogstavet først og herefter de andre bogstaver. Så gælder det ellers om at stimulere nysgerrigheden, så dit barn synes, at det der med bogstaver er ret sjovt. Kan dit barn finde sit forbogstav på fx. mælken? Vejskiltet? I bladet? På nummerpladen?

Næste skridt er fx. at skrive bogstaverne på fx gule post-its og hænge dem rundt i huset. Lad dit barn finde dem, løbe tilbage til start og lad dem sige bogstavet. På denne måde bliver de fysisk aktive, har det sjovt og lærer samtidigt! Du kan også gennem en seddel i skoen om morgenen, sætte en i bilruden, på havregrynsskålen og så videre.  

Stille og rolig sætter du flere og flere bogstaver på, få ad gange og gerne nogle, der er lettere at huske først fx.fars forbogstav, hundens forbogstav osv. Sørg for at der knyttes noget genkendeligt til hvert bogstav, som også kan være dit stikord til barnet, hvis de ikke lige kan huske bogstavet navn, når de ser det; “Ååhhh ja, den er også svært, det er fars bogstav, kan du så huske den?”.

Bogstavers form.

Når du starter med at skrive bogstaver med dit barn er det en kompliceret proces. Ikke nok med at de skal koncentrere sig om bogstavets form, de skal også kunne holde på en blyant og føre den korrekt. Derfor har jeg haft stor succes med at lade min 4 årige dreng tegne bogstaver i sand på stranden, i sandkassen eller fyld låget af en skotøjsæske med sand og tag den med inden for. Så det er kun kun fingeren, de skal styre, og det går let med at viske ud og prøve igen. Efter lidt øvelse kan de gå i gang med at skrive bogstaver med en pind i hånden og stadig i sandet og herefter gå over til papir og blyant. Husk det er vigtig at de fra en tidlig alder tegner, så deres finmotorik udvikles.

Rigtig god fornøjelse!

Lege hop fra Tonie – stifter af @LEGogLEKTIE på Instagram og Facebook.


 

Lidt om mig, når du omtaler LEG og LEKTIE.

Bag LEG og LEKTIE står, Tonie Olesen. Hun er mor til 2 drenge fra 2013 og 2016, en kreativ tosset og er uddannet lærer. Tonie har en vision om, at få flere forældre til at lege, skabe nysgerrighed og implementere faglig læring i hverdagen fx. ved aftensmaden, højtiderne, i bilen og i haven.

Er dit barn positiv og nysgerrig overfor at prøve nye ting? Opsøger dit barn selv ny viden?  Vil dit barn gerne lære? Det er alt sammen noget, du som forældre har mulighed for at påvirke uanset dit barn alder. Men hvordan? Følg med på LEG og LEKTIE og vis dit barn, at det kan være sjovt at lære, at du som forældre er forgangsbillede og hjælper med at stimulere nysgerrigheden!

Instagram:@legoglektie 

Facebook: LEG og LEKTIE

 

Review overview