Home / 3-5 år Førskole  / Hvordan lærer børn de fonetiske lyde?

Hvordan lærer børn de fonetiske lyde?

Før børn kan lære at læse skal de lære bogstavernes lyde. Det får de hjælp til med ”ABC – Lær de fonetiske lyde”, et produkt vi selv har udviklet i samarbejde med eksperter på området.

Før børn kan lære at læse skal de lære bogstavernes lyde. Det får de hjælp til med ”ABC – Lær de fonetiske lyde”, et produkt vi selv har udviklet i samarbejde med eksperter på området. Du kan downloade filen gratis her.

Hvad er fonetiske lyde?

Har du nogensinde tænkt over hvor fantastisk en evne det er at kunne læse noget højt? Din hjerne ser et symbol, et bogstav, husker hvilken lyd det har og giver din mund besked om at udtale det rigtigt. Det er faktisk en ret vild kombination af evner der skal til for at kunne læse og forstå. At udtale ord korrekt er i sig selv svært, du kender det nok, hvis du har prøvet at lære et fremmedsprog.

Det er jo ikke bare lydene der er svære, men hvordan man frembringer dem. Tungen skal være det rigtige sted, skal der luft med ud eller ikke og så videre? Fonetik er læren om netop lyde og deres betydning. Et ‘b’ skal for eksempel udtales ved en såkaldt eksplosionslyd, der skabes ved at lukke læberne og ”eksplodere” med et kort pust af luft. Det kræver øvelse når man er lille og kommer ikke bare af sig selv.

Det får du:

”ABC – Lær de fonetiske lyde” henvender sig især til børn og deres familier fra 6 år og op, men også til børnehaver og SFO, samt indskoling på skoler. Eller bare til alle andre der gerne vil træne og lære lyden på bogstaver.

ABC – Lær de fonetiske lyde” indeholder 30 tracks der gennemgår hele alfabetet og deres fonetiske lyder. Altså, for eksempel for bogstavet A – ”Abe starter med fonetisk lyd” og så videre. Du kan frit vælge hvilke lyder du vil øve.

Review overview