Home / 10-14 år Mellemtrin  / Anmeldelse : Gulvtastaturet – Lær at stave med kroppen

Anmeldelse : Gulvtastaturet – Lær at stave med kroppen

Anmeldelse : Gulvtastaturet - Lær at stave med kroppen Anmeldt i Skolebladet af Dorthe B Clausen Gulvtastaturet tilgodeser i særlig grad børn, som har en kinæstetisk tilgang til læring - dvs. foretrækker at bruge kroppen i processen. Med

Anmeldelse : Gulvtastaturet – Lær at stave med kroppen

Anmeldt i Skolebladet af Dorthe B Clausen

Gulvtastaturet tilgodeser i særlig grad børn, som har en kinæstetisk tilgang til læring – dvs. foretrækker at bruge kroppen i processen.

Med dette tæppe er der lagt op til mange sjove og lærerige timer. Børnene lærer hvor bogstaverne ”sidder” på tastaturet samtidig med bogstavindlæringen. Selv om mange børn på forhånd har kendskab til et tastatur, giver et stort gulvtastatur mulighed for at synliggøre taster og dermed vise mulighederne med bogstaverne på en hel anden måde. Jeg har oplevet børn der ikke har bemærket ”bogstaverne” før vi begyndte at arbejde målrettet med tastaturet. Gulvtastaturet har desuden den fordel, at det giver børnene opmærksomhed på bogstavernes placering på et tastatur i stedet for udelukkende at lære bogstaver ved hjælp af alfabetremsen.

Der kan laves aktiviteter, som kan laves alene og andre som er sjovest at være flere om. Der er aktiviteter, der lægger op til konkurrence og andre, der handler om, at man selv lærer bogstavernes navne og form.
Abc leg har på deres hjemmeside flere gode ideer til hvordan man bruger et gulvtastatur. De fleste aktiviteter handler om at udfordre sig selv eller andre. Aktiviteterne har alle det formål, at eleverne lærer bogstaver og ord gennem leg og bevægelse.
Aktiviteterne kunne evt. være:
Hop navne, Her gælder det om at hoppe alle de navne, man kender. Der skal ”trykkes” på shifttasten, mens der hoppes på tasten til første bogstav. Det viser at første bogstav er med stort. Det kan også aftales, at der hoppes på mellemrumstasten ved nyt navn. Det kan også være ord som ”mor”, ”far” eller lign. som børn kender.
  • billedekort (billede på forside: find start bogstav – find første vokal lyd – find sidste lyd)
  • vokal- og konsonantkort (v for vokal, k for konsonant)
  • ord kort (kort med billede af ord, der er lette at stave – hop ordet – hop og de andre skal gætte)
Mulighederne er mange det kunne også være “De 120 hyppigste ord” trykt på fodboldtrøjer, som findes på www.abcleg.dk
Går det lidt trægt med stavningen, kan det varmt anbefales at inddrage hele kroppen i processen.

 

Review overview